©2020 Muay Boran IMBA Finland.

Kaikki oikeudet pidätetään.

  • YouTube IMBA Finland
  • Instagram - IMBA Finland
  • Facebook - IMBA Finland

MUAY (THAI) BORAN

Muay (Thai) Boran on perinteistä Thai-taistelutaitoa ja thainyrkkeilyn kantalaji. Muay Boran on sateenvarjotermi kaikille aseettomille ja muinaisille Thai-taistelutaidoille. Näitä ovat esimerkiksi Muay Lert Rit, Muay Chaiya, Muay Korat ja Muay Lopburi.

IMBA:ssa pääset treenaamaan alkuperäiselle käyttötarkoitukselleen uskollista mutta nykypäivän tarkoituksiin sovellettua Muay Borania. Treenimme sisältävät tekniikka- ja kuntoilupainotteista harjoittelua mm. potkutyynyjä ja pistehanskoja hyödyntäen. Opit yhdeksän kehon aseen käyttöä turvallisessa ympäristössä: jalat, polvet, kädet, kyynärpäät sekä pää pääsevät käyttöön treeneissä.

Historiaa

Kun muinaiset siamilaiset kohtasivat taistelukentillä ja gladiaattoriareenoilla, vain taitavimmat säilyivät hengissä ja siirsivät osaamistaan eteenpäin. Alun perin ”Muay” oli siamilaisten mestareiden kehittämä taistelemisen tiede ja taide. Se perustuu siamilaisten muinaisiin taistelumetodeihin, jotka jalostuivat taistelukentillä yrityksen ja erehdyksen kautta. Tähän perustuu Muay Boranin suoraviivaisuus, monipuolisuus ja tehokkuus.

Rauhan aikana siamilaiset ottivat taidoistaan mittaa areenoilla gladiaattorien tapaan. 1930-luvun taitteessa otteluihin kehitettiin nykyään tuntemallemme thainyrkkeilylle säännöt, kehä, suojat ja hanskat, joiden takia otteluiden luonne ja tekniikoiden valikoima muuttui merkittävästi. Thainyrkkeily on Thaimaan kansallisurheilulaji.

INTERNATIONAL MUAY BORAN ACADEMY

IMBA on kansainvälinen akatemia, jolla on opetusta yli 20 maassa. Akatemian on perustanut lajille omistautunut italialainen suurmestari Marco De Cesaris.

Opiskeltuaan vuosia Thaimaassa Muay Thaita ja sen muinaista alkuperää (Muay Boran) italialainen Marco De Cesaris ymmärsi lajin potentiaalin taistelukentällä, itsepuolustuksessa ja kamppailu-urheilussa. Häntä kuitenkin huolestutti, kuinka vain harva thaimaalainen osasi lajia, joka oli vaarassa kadota. Niinpä De Cesaris päätti vuonna 1993 perustaa International Muay Boran Academyn vaalimaan, kehittämään ja opettamaan Muay Borania maailmanlaajuisesti.

 

Vuosien vankkumaton työ palkittiin, ja nyt 24 vuotta myöhemmin lajia pääsee harrastamaan yli 20 maassa. Muay Boran saavuttaa kasvavaa suosiota ympäri maailmaa niin kuntoilijoiden, taistelulajien harrastajien, kamppailu-urheilijoiden kuin itseänsä suojelemaan opettelevien parissa.
 

Seuran jäsenillä on mahdollisuus osallistua kesäisin Italiassa järjestettävälle Summer Gathering -tapaamiselle, jossa pääsee viikon verran treenaamaan suurmestarin opissa sekä tutustumaan lajin harrastajiin ympäri maailman aina Etelä-Amerikasta Australiaan.

Tutustu Muay Boraniin

ilmaisen sovelluksen kautta

Sovelluksesta löydät perustekniikoita, videoita, kuvia ja harjoituksia. Kurkista sovellukseen ja näet, mitä Muay Boran muun muassa pitää sisällään!

IMBA FINLAND

IMBA Finland on osa kansainvälistä akatemiaa. Meillä Muay Borania treenataan sen alkuperälle uskollisesti.

Lajin harjoittelu meille on keino viedä kehomme ja mielemme jatkuvasti uudelle tasolle. Meille lajin opit ovat viimeinen, mutta käytännössä todistettu keino selvitä fyysistä konfliktitilanteista.

Parhaiten tämän ymmärtää kokeilemalla itse, joten liity joukkoon!

MUAY BORANIN PERUSTA

IMBA:ssa Muay Boranin harjoittelua ohjaavat seuraavat kolme tukipilaria.

Miten taistelussa, itsepuolustus-tilanteessa tai kehässä voidaan toimia mahdollisimman tehokkaasti? Hyödyntämällä tietoa mm. ihmisen anatomiasta ja liike-energiasta IMBA:ssa opetetaan yrityksen ja erehdyksen kautta hioutuneita tekniikoita sekä tapoja harjoitella. Näin esimerkiksi lyönneistä ja potkuista saadaan mahdollisimman tehokkaita.

Muinaisen taistelutaiteen oppimiseen sisältyy kova treenaaminen mahdollisimman täydellisten liikeratojen saavuttamiseksi. Systemaattisen harjoittelun ansiosta jokainen voi kehittää mm. kehon- hallintaa, sulavuutta, kestävyyttä ja nopeutta. Lopputuloksena on liikkeiden esteettisyys ja tehokkuus.

Hieno fiilis saapua paikalle, treenata ja kuulua porukkaan perustuvat hyvälle hengelle. Hyvä henki perustuu muiden kunnioittamiselle. Tämä näkyy salillamme käytännössä kohteliaisuutenaa, ystävällisyytenä sekä Thaimaan perinteisinä tapoina, jotka vaalivat hyvää henkeä.
Vaikka kyseessä on yksilötaitojen opettelu, tavoitteita ei saavuteta ilman opettajaa ja treenikavereita, joita treeneissä kuuluu kunnioittaa.

MITÄ KAIKKEA MEILLÄ VOI OPPIA?

MUAY THAIN PERINTEISET TYYLIT

Opi siamilaisten taistelutaidetta ajalta, jolloin taidot kehittyivät yrityksen ja erehdyksen kautta gladiaattoriareenoilla ja sodissa. Muinaiset mestarit ympäri Siamia (nyk. Thaimaata) kehittivät erilaisia tyylejä eri tarpeisiin ja tilanteisiin. Opetamme mm. näistä kahta maineikkainta, Muay Chaiyaa ja Muay Koratia. Jokainen jäsenemme oppii hyödyntämään eri tyylejä omaksi edukseen.​

MUAY CHAIYA

"Kuin piikikäs durian-hedelmä". Tällä lainauksella kuvataan Chaiya-tyylin puolustuksen nerokkuutta; mitä kovempaa hyökkäät Chaiya-ottelijan kimppuun, sen enemmän sinua itseäsi sattuu. Chaiya-tyylissä nimittäin hyödynnetään kehon luontaisesi kovia kohtia, pääasiassa kyynärpäitä ja polvia. Näillä torjutaan vastustajan hyökkäyksiä ja niitä hyödynnetään myös vastahyökkäyksissä ja omissa hyökkäyksissä.

​Chaiya on lähitaistelu- ja puolustuspainotteinen tyyli. Se kehittää hyvin ketteryyttä, koska vastustajan hyökkäyksiä pyritään välttämään. Tämä tyyli sopii hyvin pienille ja kevytrakenteisille treenaajille, koska se ei vaadi kehonosien kovettamista. Lue lisää Chaiya-tyylistä kansainvälisillä sivuillamme.

Muay Chaiya

Muay Korat

MUAY KORAT

Nykyajan thainyrkkeily muistuttaa perinteisistä tyyleistä eniten Muay Koratia. Erittäin vahvat potkut ja lyönnit pitkältä etäisyydeltä ovat tämän tyylin taistelijoiden erityisosaamista. Tunnetuimpia tekniikoita ovat erittäin tuhovoimainen kiertopotku sekä pitkä koukkulyönti, jota myös ”buffalon heitoksi” kutsutaan.

Lähietäisyydellä Korat-ottelijan ase on polvi. Samanaikaisesti kontrolloidaan vastustajaa kuristusmaisella niskaotteella ja kohdistetaan useita voimakkaita polvipotkuja kehoon sekä päähän. Puolustautumisessa käytetään pääosin sääriluita ja kyynärvarsia kilpenä vastustajan hyökkäyksiä vastaan.

​Korat-tyyli on helpompi oppia kuin Chaiya. Se kuitenkin vaatii luiden vahvistamista sekä hyvää fyysistä kuntoa. jotta tekniikoita voi käyttää tehokkaasti. Korat sopii parhaiten pitkille ja vahvarakenteisille henkilöille. Lue lisää Korat-tyylistä kansainvälisiltä sivuiltamme (englanniksi).

IMBA MUAY LERT RIT

Suoraviivaiseen ja tehokkaaseen itsepuolustukseen.

Muay Lert Rit eli "ylivertaisen voimantuotannon taistelutaide" on Siamin (nyk. Thaimaan) kuninkaallisen armeijan eliittijoukkojen muinainen taistelujärjestelmä. Esimerkiksi taistelukentillä elefantilla ratsastanutta kuningasta ja elefanttia suojelleet henkivartijat oli koulutettu tällä järjestelmällä.

IMBA:n perustajan ja johtajan Grand Master Marco De Cesarisin vuosikymmenten kokemuksen sekä tutkimus- ja viranomaisyhteistyön ansiosta tämä muinainen taistelujärjestelmä on onnistuttu synnyttämään uudelleen henkiin. Lert Ritistä on julkaistu myös kattava kirja, joka on ostettavissa Amazonista.

IMBA Muay Lert Rit on modernisoitu nykyajan tarpeisiin niin itsepuolustus- kuin sotilaskäyttöönkin. Pyrkimyksenä on hankkiutua uhasta mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti eroon. Kehon yhdeksää luontaista asetta, nyrkkejä, kyynärpäitä, polvia, jalkoja ja päätä käytetään hyökkäämiseen ja vastahyökkäämiseen vastustajan luontaisia heikkoja kohtia vastaan.

Muay Lert Rit on lähitaistelulaji, eli opittavat taidot on luotu pääasiassa tartuntaetäisyydelle sekä pystyssä painimiseen todellisuuden tarpeiden mukaan. Tämän vuoksi tartunnat, maahanviennit ja mm. nivelten rikkomiset ovat osa treenaajan arsenaalia.

IMBA Muay Lert Ritin tehokkuus perustuu liike-energian tuotannon maksimointiin, ihmisanatomian hyödyntämiseen ja taistelukentillä testattuihin tekniikkoihin. Tämän ansiosta suurella kokoerollakaan ei ole väliä.

COMBAT MUAY BORAN & PRAM

Perinteisten tyylien parhaat strategiat Siamin "gladiaattoriareenoilta" ja taistelukentiltä. Hyödynnettävissä myös kehässä.

​Muay Borania googlaamalla löytää usein ikonisia elokuvastuntteja ja näytöksiä. Sitä vastoin IMBA:n erikoisosaaminen, treenit ja taidot kunnioittavat kuitenkin täysin lajin alkuperäistä käyttötarkoitusta eli realistisissa taisteluissa selviytymistä. Taisteluilla tarkoitetaan niin sota-, ottelu- kuin itsepuolustustilanteitakin. Tarkoituksenamme onkin tehdä treenaajistamme kykeneviä selviytymään tilanteesta kuin tilanteesta.​

Tätä tarkoitusta varten seuramme jäsenet opetetaan hyödyntämään kehon yhdeksää luontaista asetta, jotka ovat nyrkit, kyynärpäät, polvet, jalat ja pää. Näillä aseilla hyökätään, puolustaudutaan sekä tehdään vastahyökkäyksiä tehokkaasti ja suoraviivaisesti.Tämän lisäksi opetamme alkuperäistä siamilaista lähitaistelua ja pystypainia. Meillä voi oppia siis myös mm. maahanvientejä, kuristuksia ja lopetuksia.

​Combat Muay Boranissa kiteytyy perinteisten aseettomien thai-taistelutaitojen tiede, taide ja henki. Tieteen avulla saavutetaan tehokkaita liikkeitä ja reaktioita. Taiteeseen puolestaan kuuluu, että pyrimme aina kohti teknistä täydellisyyttä, jotta osaisimme hyödyntää siamilaisten sotureiden käytännössä kehittyneitä taitoja mahdollisimman hyvin. Henki tarkoittaa kunnioitusta niin Muay Boranin juuria, omaa opettajaamme kuin myös treenikavereita ja muita ihmisiä kohtaan. Hyvän hengen ansiosta treenaaminen on kaikille hauskaa ja tehokasta, eikä taitoja käytetä väärään tarkoitukseen.

Lue lisää Combat Muay Boranista ja Muay Pramista kansainvälisiltä sivuiltamme.