top of page

Motivoivan liikuntaharrastuksen kolme tekijää

Onko kuntosalilla pakko käydä, vaikka siitä ei pidä? Miksi lenkkeily ei vaan jaksa kiinnostaa? Mistä löytää kestävä motivaatio?


Yllä mainituissa liikuntaharrastuksissa ei ole mitään vikaa, molemmat edistävät terveyttä ja hyvinvointia. Jotkut tykkäävät, toiset eivät. Jos liikuntaharrastus ei motivoi pidemmän päälle, ei se jaksa myöskään pitkään kiinnostaa ja aktiivisuus lopahtaa.


Kunnon kohotuksen, terveyden ja hyvinvoinnin näkökulmasta tärkeintä kuitenkin on, että oma liikuntaharrastus motivoi harrastamaan säännöllisesti, pitkäjänteisesti ja hyvällä fiiliksellä. Muuten hyödyt ja liikunnan ilo jäävät saamatta.


Miten siis löytää liikuntaharrastus, joka motivoi kestävästi?


Fysiologisten perustarpeiden lisäksi, meillä ihmisillä on kolme psykologista perustarvetta: autonomia, kyvykkyys ja yhteisöllisyys. Kestävästi motivoivassa liikuntaharrastuksessa yhdistyvät usein kaikki kolme:


Autonomia eli omaehtoisuus tarkoittaa sitä, että valitset liikuntaharrastuksesi itse omien mielenkiintojesi ja arvojesi perusteella, etkä ulkopuolisen painostuksen tai pakotuksen takia. Somesta voi inspiroitua, muttei motivoitua, koska kestävä motivaatio syntyy sisäisesti itse tekemisestä tai kokemalla sen edistämät päämäärät itselleen tärkeiksi.


Toki kaverin houkuttelemana tai vaikka somen inspiroimana on hyvä käydä kokeilemassa erilaisia harrastuksia, koska voi olla hyvin vaikea tietää etukäteen, mistä itse pitää. “Maista ennen kuin tuomitset” pätee myös liikuntaharrastuksissa ja seuramme Annilla on siitä hyvä esimerkki blogissamme. Kysy siis itseltäsi, teenkö tätä itseäni vai muita miellyttääkseni ja etsi itseäsi sisäisesti motivoivaa liikuntaharrastusta.Kyvykkyys tarkoittaa sitä, että liikuntaharrastuksesi tarjoaa sinulle sopivia haasteita, joista selviämällä koet oppivasi, kykyjesi kasvavan ja edistyväsi harrastuksessasi. On erityisen tärkeää, että haasteet ovat sopivan suuruisia ja omat odotukset maltillisia; yhtäältä on äärimmäisen voimaannuttavaa huomata selviävänsä yhä vaikeammista haasteista ja toisaalta harva asia syö motivaatiota niin paljon kuin itseensä pettyminen. Tähän liittyy myös omaehtoisuus, sillä itsensä vertaaminen muihin, esimerkiksi somessa, luo yleensä kohtuuttomia suorituspaineita ja riittämättömyyden tunnetta, jotka vain lannistavat.


Meillä IMBA:ssa, kyvykkyys huomioidaan siten, että lajin harjoittelun on suunniteltu sisältävän taitoja, -tasoja ja harjoitteita, jotka vaikeutuvat progressiivisesti harrastajan kykyjen kasvun mukaan. Kyvyt kasvavat elinikäisesti. Kysy siis itseltäsi, millaisia haasteita ja kykyjä toivot itse liikuntaharrastukseltasi.


Yhteisöllisyys tarkoittaa sitä, että liikuntaharrastuksesi tarjoaa sinulle yhteyden toisiin ihmisiin. Liikuntaharrastusyhteisö jonka jäsenistä välität ja joiden jäsenten koet välittävän sinusta, voi olla lopulta kaikkein motivoivin näistä kolmesta kriteeristä. Esimerkiksi meidän seurassamme jäsenet kertovat pääsääntöisesti, että siinä missä erilaisten taitojen oppiminen ja kunnon kasvattaminen saivat heidät kiinnostumaan lajistamme, yhteisömme on tärkein syy, jonka takia he ovat jääneet seuraamme jopa vuosikausiksi. Monet IMBAn jäsenet kutsuvatkin yhteisöämme jopa “toiseksi perheekseen”.


Kokeile siis paitsi erilaisia liikuntaharrastuksia myös erilaisia seuroja tai ryhmiä saman harrastuksen sisältä ja tunnustele, missä koet itseesi vetoavaa yhteisöllisyyttä. Se ei kuitenkaan rakennu hetkessä, mutta sille hedelmällisen ilmapiirin voi maistaa jo melko varhain.Lopuksi on tietysti mahdollista, että sinä, harrastuksesi tai olosuhteesi muuttuvat, minkä takia aiemmin hyvinkin motivoiva liikuntaharrastus ei tunnu enää samalta. Silloin voi pohtia, miten parantaisi näiden kolmen keskeisimmän kriteerin toteutumista; voiko omaa liikuntaharrastustaan tai harrastamistapaansa muovata, vai olisiko aika kokeilla jotain muuta?


Onnea sinua sisäisesti motivoivan harrastuksen löytämiseen ja tervetuloa tietysti myös meille tutustumaan seuraavalle peruskurssille!Comments


bottom of page