top of page

"Muay Boran on se mun juttu" - Karol Warnicki


Alkuvuonna 2016 Muay Boranin aloittanut Karol ”Kalle” Warnicki motivoituu uusien tekniikoiden opettelemisesta sekä säännöllisestä treenistä.


Uusi laji - ennestään tutut opettajat

”Muay Boranista en tiennyt sitten yhtään mitään”, Kalle naureskelee kertoessaan ensi kosketuksestaan lajiin. Aiempaa kokemusta löytyi thainyrkkeilyn puolelta sekä yhdestä ottelustakin, mutta thainyrkkeilyn kantalaji oli kuitenkin aivan uusi tuttavuus.

Lajin pariin Kalle löysi sukulaisten kautta, jotka toimivat IMBA Finlandissa opettajina. ”Halusin olla enemmän tekemisissä Danin, Casimirin ja Jannen kanssa – ja lisäksi kaipasin säännöllistä liikuntaa” Kalle kuvailee. Muay Boran on vienyt mennessään, ja treeni-into vain kasvanut vuosien myötä.

"Meidän seurassa kaikki mahdollinen hyöty tulee kerralla, kun on hauskaa ja hyvä ilmapiiri sekä asiansa todella osaavat valmentajat”, summaa Kalle.

Kamppailulajit ja niiden valmentaminen on Kallen mukaan ottanut ison harppauksen viime vuosina. ”IMBA:ssa näkyy tämä koko megatrendi, mihin suuntaan kaikenlainen tekeminen on menossa – eli positiivinen ote valmennukseen ja tiedon jakaminen. Ja tietysti teknologiankin mukanaan tuoma yhteisöllisyys – nyt voi elää ja hengittää lajia kaikkialla, ei ainoastaan salilla” Kalle toteaa.

Säännöllinen treeni onnistuu perheen tuella

Treenin säännöllisyys on saanut Kallen jatkamaan IMBA:ssa. ”Mä tarvitsen tietyn päivän ja ajan, jotta tulee käytyä salilla” hän täsmentää. Myös ohjattu treeni sopii Kallelle paremmin, kuin itsenäinen. ”Jos harjoittelu jää vain oman fiiliksen varaan, ei varmasti tule lähdettyä” hän toteaa.

Perheen ja harrastuksen yhdistäminen on onnistunut, vaikka jo kolmas lapsi on pian syntymässä. ”Kotipuolesta saan tärkeää tukea harrastamiselle, tämä on mulle se oma juttu, jota tarvitsen arjessa.”

Kalle on aina tykännyt kamppailulajeista, ja Muay Boranin parista löytyikin hyvä keino yhdistää niin sukulaissuhteet kuin rakkaus kamppailulajeja kohtaan. ”Siinä on mulla aika monta hyvää samassa paketissa.”



Teknistä harjoittelua vai hikitreeniä pädeihin?

Mikä treeneissä sitten innostaa eniten? Kallen kohdalla motivaatio on muuttanut suuntaa treenikokemuksen karttuessa: siinä missä kovasykkeinen päditreeni oli aiemmin ykkönen, nyt uusien tekniikoiden oppiminen on siirtynyt top-listan kärkeen.

”Harjoiteltuani noin 1,5 vuotta huomasin, että siisteintä onkin oppia uusia juttuja ja tekniikoita” Kalle pohtii. Pädien mätkiminenkin maistuu yhä, mutta kahdeksan kertaa kymmenestä Kalle valitsisi silti ennemmin tekniikka- kuin päditreenin.

Myös sparritreeneissä kiehtoo nykyinen tapa rakentaa harjoitukset ennalta määrätyn tehtävän ympärille. Vapaan sparrin sijasta harjoittelu painottuu enemmän tekniikoiden oppimiseen ja reaktiokykyyn. ”Siellä pääsee kokeilemaan jotain juuri oppimaansa käytännössä, ja se todella motivoi.”

Ainutlaatuinen tilaisuus, johon tarttuminen kannattaa

Muay Boranin aloittamista harkitseville Kalle vinkkaa: ”Jos kamppailulajit on ikinä pätkääkään kiinnostaneet, niin tässä on ainutlaatuinen tilaisuus lähteä sellaisen lajin kimppuun, mitä missään muualla Suomessa ei kouluteta tällä tasolla”. Mukaan kannattaa siis lähteä, jos haluaa Kallen sanoin tehdä jotain, mitä kukaan muu ei tee – treenata jotain ainutlaatuista.

Lajin aloittaminen oli Kallen mukaan loistava päätös, ja treenin hyödyt ovat kantaneet pitkälle. Tavoitteena onkin jatkaa harjoittelua samaan malliin – seuraavana tähtäimessä on 7. Khan-taso.


”Jos jaetaan työ, perhe ja vapaa-aika, niin tämä on kyllä todella tärkeä osa henkilökohtaista vapaa-aikaani. Tää on se mun juttu – se, millä saan aivot narikkaan.”

Entäpä mitä terveisiä Kalle lähettäisi sille Kallelle, joka aloitti peruskurssin helmikuussa 2016? ”Kyllä sanoisin, että venyttele, ja venyttele, ja venyttele niin perkuleesti”, Kalle nauraa.


 

Sarjassa tutustumme IMBA:n jäseniin Suomesta ja maailmalta.

 

Mukaan seuraavalle Muay Boranin peruskurssille? Lue lisää tästä!



bottom of page